Vallanhimo kiroaa hallituspopulistit ja odottelee ratikkaa Tampereelle

Vallanhimo on tuore hardcore punk -trio Tampereelta. Vasta muutaman keikan soittanut yhtye kuulostaa kuitenkin harvinaisen valmiilta ja onkin jo aiheuttanut kuhinaa punk-piireissä. Antti, Tomi ja Enska kertovat lisää.

Kertokaa Vallanhimosta. Ketä se vaivaa?

T: Valtaahan on monenlaista, mutta itelle tulee vallanhimosta ensiksi mieleen nykyisen hallituksen kolmospuolue Siniset: kaikki periaatteet ja lupaukset on myynnissä, kunhan hallituspaikka pysyy. Sama tietenki pätee muihinkin populistisiin puolueisiin, mutta miun mielestä tää on tullut todella karulla tavalla esiin tällä hallituskaudella, kun leikkauksia on tehty todella paljon ja ne on suurimmaksi osaksi kurittanut porukkaa siellä tulojakauman alemmassa päässä eli just näitä äänestäneitä tyyppejä.
Toinen ajankohtainen valta-asetelma, missä vallanhimoa on havaittavissa on erilaisten vähemmistöjen aseman tunnustaminen ja pitkään valtaa käyttäneiden ihmisryhmien (lue: valkoinen heteromies) kipuilu omasta etuoikeutetusta asemastaan luopumisesta. Tai siis siitä, että kaikki olisikin samalla viivalla. Pitkässä juoksussa täähän tietysti se paljon tärkeämpi näistä kahdesta. Yks hallituskausi on kuitenkin vaan neljä vuotta.

Ensimmäinen julkaisu on ilmeisesti pihalla aivan näinä hetkinä. Miksi formaatiksi valikoitui juuri kasetti?

T: Suolavesi Records tarjoutui julkaisemaan meiltä musaa ja kassut on heidän suosimansa formaatti.

Haluttiin soittaa perinteistä hardcorea.

Olette Tampereelta ja soitatte vahvasti 80-luvun alun hardcoren perinteisiin nojaavaa musiikkia. Hardcoren alkuräjähdyksen jälkeen kotikaupunkinne tekijäbändeistä mm. Riistettyjen, Kaaoksen ja Bastardsin jäsenistöä näkyi jo muutamaa vuotta myöhemmin hapsutakit heiluen Pyhien Nukkejen ja Kuolleiden Kukkien riveissä hyvinkin eri meiningeissä. Mitä Näkyy Vallanhimon tulevaisuudessa? Tarjoaako hardcore punk teille temmellyskenttää vielä vuosiksi eteenpäin, vai onko katse jo muualla? Onko hapsutakit jo ostettu?

A: Tulevaisuudesta on vaikea sanoa. Hardcorepunkbändiksi tää perustettiin joten ei nyt ihan vielä vedetä kajaaleja silmiin ja hapsurotseja päälle. Eihän meistä kukaan oikeesti oo Tampereelta mutta haluttiin soittaa tällä kertaa tällästä perinteistä hardcoree.

Kertokaa muuten Tampereesta vuonna 2018 punkkarin silmin. Odotatteko jo tulevaa raitiotietä ja raitiovaunulla ajelemista?

T: Keikkoja on tällä hetkellä kivasti ja soittamassa käy ainakin omaan makuun riittävästi mielenkiintosia bändejä. Vastiksellehan nää nyt pääasiassa sijottuu ja välillä Hervannan Varjobaariin. Ratikka ja muu joukkoliikenteeseen panostaminen tietenkin aina kannatettavaa ja hienoa. Pitää toivoa, että sitä ei tyritä jollain kunnallispoliittisella kompromissilla, vaan linjoista tulee kattavat ja pitkälle ulottuvat.

Perseestähän se on.

Kotikaupungissanne toimii Suomen mittakaavassa pitkäikäisin punk-baari Vastavirta. Tulitikkutehdas toimi underground-keikkapaikkana pitkään mutta joutui vaikeuksiin. Onkiniemen taiteilijatalo treenikämppineen on joutunut taistelemaan olemassaolostaan. Mitä mieltä olette Tampereen kaupungin kulttuuripolitiikasta?

T: Perseestähän se on. Täällä on paljon hyviä, pieniä toimijoita ja aktiivinen alakulttuuriskene, mutta kaupunki ei sitä juuri tue tai siitä välitä. Keltainen talo ja Onkkari on tästä hyviä esimerkkejä. Paikat ja toimijat ajetaan kauemmas keskustasta ja tilat on jatkuvasti väliaikaisia. Hiedanranta on siisti paikka, mutta sekin pistetään jyrän alle heti parin vuoden päästä. Tällästen projektien sijaan sitten laitetaan miljoonia johonkin helvetin kansihankkeeseen.

E: Mun mielestä tampereen kaupungin kulttuuripolitiikka noudattelee erittäin onnistuneesti meidän ihanan hallituksen linjaa eli kulttuurikin nähdään vaan numeroina ja dollareina. Ja kyllähän nyt uusi kauppakeskus tuottaa paljon enemmän fyrkkaa kuin joku homeinen vanha halli, jossa taiteilijat käy toimeentulotuella vähän maalaamassa.

Mitä odotatte tulevalta LoukkoFestiltä?

A: Hyviä bileitä ja lämmintä tunnelmaa. Hyviä bändejä näyttää olevan alusta loppuun. Toivottavasti ehditään koko viikonlopuks paikalle. Loukko rules!

Vallanhimo esiintyy LoukkoFesteillä lauantaina 19.5.2018. Bändiin voi tutustua etukäteen täällä: Vallanhimo

Teksti: Aleksi Nurminen
Kuva: Jouni Parkku

LISÄÄ SISÄLTÖJÄ