Taide on avoimuutta totuuksien suhteen

Kinobox Obscura on Suvilahdessa majaileva taidekollektiivi, joka yhdistää teoksissaan veistoksia, performanssia ja musiikkia. Aiemmin muun muassa vesillä liikkuvan camera obscura -laitteen rakentanut kollektiivi avaa Oranssille taidenäyttely Avantgarde Vekkulan lauantaina 25.8. Esimakua tästä “installaatioiden, veistosten ja äänimaailman sekamelskasta” nähdään Poikkitaiteiden Yössä torstaina 23.8., ja täysmittaisen näyttelyn ehtii nähdä vielä maanantaikahvila Happy Mondaysin avajaisissa 3.9.! Loukon kysymyksiin vastaili kollektiivin jäsen Tuomo Vuoteenoma.

Mikä Avantgarde Obscura on? Entä mikä Kinobox Obscura on?
Kinobox Obscura on saanut alkunsa Juho “Poesiloe” Pöysti ja Risto Puurusen aikoinaan kehittämästä 3d-camera obscurasta, joka rakennettiin vanhoista filmikelojen kuljetuslaatikoista eli Kinoboxeista Sodankylän filmifestareille. Camera obscuran suora käännös latinasta on pimeä huone. Sittemmin KO on rakentanut pyörillä kulkevia sekä vesillä liikkuvan 3d-camera obscuran, jotka kiertävät vaihtelevasti erinäisissä taidenäyttelyissä ja muissa tapahtumissa. Näyttelytoimintaamme on aina liittynyt jollain tavalla performanssi ja musiikki, joten syksyllä 2016 järjestimme Lapinlahden sairaalan alueella ensimmäisen Avantgarde Obscura -tapahtuman, joka kokosi yhteen taiteilijoita paikallisesti ja kansainvälisesti. Tämän jälkeen AO -tapahtumia on järjestetty neljä kappaletta, Lapinlahdessa, Oranssilla sekä Vallilan hylätyssä rautatietunnelissa.

Mistä keksitte rakentaa liikkuvia neulansilmäkameroita? Miten niistä tuli kolmiulotteisia? Mitä kaikkea muuta Obscuran nimissä on tehty?
Toimintaamme liittyy elimellisesti fysikaalisten ilmiöiden veistäminen elämyksellisen taidekokemuksen lähteeksi. Esimerkiksi 3d-camera obscura ei sanan varsinaisessa merkityksessä ole neulansilmäkamera, vaan hienostunut linsseihin, valon pyöröpolarisaatioon ja lukemattomiin materiaalikokeiluihin perustuva ainutlaatuinen keksintö. 3d-cameraobscurat ovat luoneet otolliset olosuhteet tekemiselle nykyisen Kinobox ry:n puitteissa, johon kuuluu jäsentensä oman taiteen tekemisen ohessa näyttelyiden, tapahtumien ja työpajojen järjestäminen ja ideoiminen kaupunkiympäristössä. Kinobox järjesti yhdessä Kokemusjakamon ja Suomen rullalautaliiton kanssa kesä-heinäkuussa DIY veistostyöpajan, johon osallistui sekä maahanmuuttaja- että kantasuomalaisnuoria. Kinobox tuotti viime kevättalvena performanssikiertueet Yhdysvaltoihin sekä Baltian maihin. Jäsentemme teoksia on nähtävillä tänä kesänä esim. Mäntän kuvataideviikoilla, Tallinn Art weekillä sekä perustamassamme DIY veistosgalleriassa Suvilahdessa. Elokuun lopulla järjestämme Oranssi ryn tiloissa Avantgarde Vekkula -näyttelyn.

Näyttely tarjoaa kokeellisen yhdistelmän yllättäviä paloja pimeyden sydämestä.

Mitä tulevalta Avantgarde Vekkula -näyttelyltä voi odottaa?
Alun perin tarkoituksenamme oli järjestää yhdistyksemme vuosinäyttely, joka esittelisi vuoden varrella syntyneitä teoksia ja ajatusten raakileita. Matkan varrella idea jalostui installaatioiden, veistosten ja äänimaiseman sekamelskaksi, johon kutsuimme mukaan valittuja taiteilijoita, joiden teokset pystyi laskemaan avantgardistisiksi sekä vekkuleiksi. Näyttely tarjoaa kokeellisen yhdistelmän yllättäviä paloja pimeyden sydämestä. Live-illat näyttelyssämme ovat lauantaisin 25.8. ja 1.9. jolloin kuultavilla on installaatioiden lisäksi äänitaiteilijoiden elävänä esitettyjä äänimaalauksia.

Mikä taiteen tekemisessä on parasta?
Mielestäni taiteen ydin on, että jättää mahdollisuuden yllätykselle. Se on avoimuutta totuuksien suhteen samaan aikaan, kun seikkailee parhaimpien mahdollisten tietojen parissa. Esimerkiksi tehokkuutta vaativassa yhteiskunnassa väitetään että aina kannattaa tehdä töitä. Ei tarvitse olla kovinkaan taiteellisesti mielikuvituksekas, että olisi voinut todeta tämän valheeksi esimerkiksi Talvivaaran kaivoksen kohdalla. Esimerkkejä on tuhansittain silmiemme edessä joka päivä. Eikä pelkästää taloususkonnon suhteen, vaan monenlaisten olettamusten, ihmissuhteiden, luonnon tai vaikka terveyden suhteen. Taiteellinen ajattelu tarjoaa työkaluja itsensä näköisen elämiseen ja vähentää usein materialistisia kouristuksia ja yhteisön asettamia pakkoja.

Taiteellinen ajattelu tarjoaa työkaluja itsensä näköisen elämiseen ja vähentää usein materialistisia kouristuksia ja yhteisön asettamia pakkoja.

Pitäisikö ihmisten altistua taiteelle enemmän? Voiko taidetta tehdä kuka vaan?
Se on hyvin suositeltavaa. Jollakin taideprosessi ruokkii itse itseään, toiset taiteellistuvat esimerkiksi ohjatulla maalauskurssilla – yhtä kaikki taide tarjoaa hetken irti fyysisestä todellisuudesta ja suurin hyöty on nimen omaan tekijälle itselleen. Mielestäni taidenäyttelyiden yksi tarkoitus on “mäkin haluun tehä” -tunteen tartuttaminen yleisöön. Mitä enemmän eri alojen ihmisiä alppiruusutarhurista öylätinpaistajaan liittyy taiteilijoiden joukkoon, yhteisöstä tulee sitä kiinnostavampi ja sisäisesti elinvoimaisempi. Kaiken, mitä tapahtuu kaupungissa tarvitsisi näin vähemmän liittyä kulutukseen ja ulkoa tuotettuun viihteeseen.

Taide tarjoaa hetken irti fyysisestä todellisuudesta.

Onko Helsingissä tilaa elää ja hengittää?
Kokemukseni mukaan on, mutta aina voi parantaa. Samalla tavalla kuin koko planeetan suhteen, monilla taiteen aloilla kilpailullisuus riistää tarvittavan hapen. Taidekenttä saattaa keskittyä taiteen kannalta pelkkiin sivuseikkoihin: arvohierarkioiden synnyttämiseen ja vahvistamiseen – mitä on hyvä ja huono taide? Hierarkiat ovat merkityksellisiä ainoastaan elinkeinon – korkean taiteen – säilymisen kannalta. Tällaiset prosessit vähentävät taiteen todellista yhteiskunnalista voimaa: omavireistä ajattelua.

Tervetuloa Avantgarde Vekkulaan Oranssille la 25.8. – ma 3.9.2018! Poikkitaiteiden Yössä torstaina 23.8. on nähtävissä esimakua näyttelystä:

LISÄÄ SISÄLTÖJÄ