Ei mikään v*tun parisuhdeblogi

Sinkkuillat, sinkkubileet, sinkkuillallinen, sinkkuristeily, sinkkublogi… Sinkkuus ymmärretään usein väliaikaisena elämäntilanteena – aikana seurustelusuhteiden välissä. Sinkku-etuliite tapahtuman yhteydessä kertoo tavanomaisesti siitä, että tapahtuman koko pointtina on sinkkuudesta eroon pääseminen. Koska kukapa sitä haluaisi elää yksin, right?

Seurustelemattomuus ei ole kaikille ihmisille väliaikainen tilanne, mutta me kuulemme näitä tarinoita hirveän harvoin, ja tuskin koskaan positiivisessa valossa.

Kaikki ihmiset eivät halua seurustella, eivätkä kaikki ihmiset päädy kumppani(e)n kanssa yhteen, vaikka haluaisivatkin.

Ajatus sinkkuudesta väliaikaisena tilana pohjaa yhteiskunnassamme vallitsevaan seurustelunormiin eli oletukseen, jonka mukaan kaikkien ihmisten tulisi seurustella jossakin vaiheessa elämäänsä tai ainakin pyrkiä tekemään niin. Tosiasia kuitenkin on, että kaikki ihmiset eivät halua seurustella, eivätkä kaikki ihmiset päädy kumppani(e)n kanssa yhteen, vaikka haluaisivatkin.

Henkilökohtaisesti vierastan sanaa sinkku, sillä ”sinkkuna oleminen” harvoin tarkoittaa yksinoloa; merkityksellisten ihmissuhteiden täydellistä puuttumista. Minä en ole puolikas, joka odottaa ”toisen puolensa” löytymistä. En suostu olemaan vaillinainen, vaikka en seurustelisikaan, vaikka en olisi koskaan seurustellut – en, vaikka seurustelemattomuus olisi tilanne, jonka aktiivisesti toivoisin muuttuvan muuksi.

Minä en ole puolikas, joka odottaa ”toisen puolensa” löytymistä. En suostu olemaan vaillinainen.

Yleisimmin sinkulla viitataan ihmiseen, jolla ei ole parisuhdetta. Kaikki seurustelusuhteet eivät kuitenkaan ole pariskuntien muodostamia, eivätkä kaikki elämänkumppanit ole seurustelukumppaneita. Tästä tekstistä alkavassa Suhteellisuusteoriaa–kolumnisarjassa haistatetaan seurustelunormille pitkät ja syvennytään ihmissuhteiden elämänmakuiseen ja tunnerikkaaseen maailmaan moninaisia suhdenormeja haastaen.

Sarjassa ollaan kiinnostuneita ihmissuhteiden marginaalista. Kuinka kertoa jostakin ihmissuhteesta, jota kuvaamaan ei välttämättä ole olemassa termiä? Miten sanoittaa omaa suhdekokemusta, josta ei puhuta mediassa, terveydentiedontunneilla tai edes kavereiden kesken? Toisin sanoen: kuinka tehdä näkymätöntä näkyväksi ihmissuhderintamalla.

Kysymykseen siitä, että olenko minä sinkku, vastaan, että en, mutta olen vapaa.

Mariia Koistinen on vapaa kirjoittaja, jonka hiustenväri muuttuu sitä tahtia, että harva tuttukaan tunnistaa häntä.

LISÄÄ SISÄLTÖJÄ