SISTER DISASTER – harppaus mukavuusalueen ulkopuolelle

LoukkoFesteillä perjantaina 18.5. esiintyvä Sister Disaster julkaisi ensimmäisen EPnsä “Blackouts” vuonna 2016. Jyväskylässä alkunsa saanut synkkää ja raa’an tunteikasta musiikkia tekevä nelikko keikkailee harvakseltaan, joten tätä keikkaa ei kannata jättää väliin! Hyvässä lykyssä LoukkoFestin esiintyminen toimii myös yhtyeen ensimmäisen pitkäsoiton levynjulkaisukeikkana!

Miten Sister Disaster sai alkunsa? Ainakin osa teistä on ollut aiemminkin aktiivisia Suomen alakulttuuri-ja punk-piireissä. Bändeissä teitä ei kuitenkaan olla nähty. Mikä oli se viimeinen niitti, joka sai teidät aloittamaan?

Ollaan kaikki käyty aktiivisesti keikoilla jo ennen bändiä. Meillä jokaisella on ollut kiinnostusta myös soittamiseen, mutta ei niinkään luottoa siihen, että itse pystyisi ja osaisi. Ja sitten lopulta tarvittiin vaan yksi keskustelu baarissa, ja siitä kaikki lähti. Ehkäpä aika oli silloin vihdoin kypsä.

Aloittamista helpotti yliopiston ylioppilaskunnan treenis, jonne sai helposti varattua vuoroja, ja ystävät, jotka auttoivat alkuun ja lainasi soittokamoja.

Bändin aloittaminen ihan tyhjästä tuntui kyllä valtavalle harppaukselle mukavuusalueen ulkopuolelle, ja kaikkia taisi jännittää aika paljon, kun piti tehdä ja opetella muiden kanssa asioita, joita ei todellakaan aluksi osattu. Onneksi kukaan ei kuitenkaan jänistänyt, ja kun päästiin alkuun, soittaminen ja biisien teko alkoi sujua aika omalla painollaan.

Punkin ja post-punkin rajamaille yhtä selkeästi asettuvia bändejä ei ole Suomessa kovin montaa. Mikä inspiroi teidät tekemään juuri tätä?

Musiikki on muovautunut tällaiseksi aikalailla itsestään, me ei todellakaan otettu mitään tietoista suuntaa tai oikeastaan edes keskusteltu mistään vaikutteista koskaan. Varmaan tämä on nyt vaan sitten jotain sellaista aluetta, jossa kaikkien meidän neljän mieltymykset kohtaavat. Eikä olla mitenkään tietoisesti tehty tietynlaisia tai -tyylisiä biisejä, ollaan vaan tehty sellaisia mitä on osattu.

Ennakkoluuloja haastamassa

Vaikka maailma onkin muuttunut viimeisten vuosien ja vuosikymmenien aikana paljon, on kokonaan naisoletetuista koostuva bändi edelleen poikkeus normista. Oliko kokoonpano teille tietoinen valinta?

Osa meistä oli tämän suhteen ehkä ehdottomampia kun toiset. Mitään konfliktia sukupuoliasiasta ei kuitenkaan päässyt muodostumaan koska ei meillä nyt tarjokkaita bändiin ihan jonoksi asti ollut, niin että olisi tarvinnut karsia ketään.

Sanna tuli mukaan siinä vaiheessa kun muut oltiin soitettu noin puoli vuotta. Tärkeimmät kriteerit silloin taisi olla, että on hyvä tyyppi, tykkää hyvästä musiikista ja on ylipäänsä kiinnostunut soittohommista.

”Tehän ootte ihan oikea bändi!”

Oletteko törmänneet ennakkoluuloihin soittajina sukupuolenne takia?

Kyllä. Ns. ”skenen sisällä” ennakkoluulot, jos jollain on sellasia ollut, on pysyneet aika hyvin piilossa, mutta varsinkin vähän vanhemmilta miehiltä on kuultu aika hölmöjä kommentteja. Yksi mieleenpainuvimmista oli yhden keikan jälkeen ilmeisesti kohteliaisuudeksi tarkoitettu: ”mä olen kaikenlaista tyttöbändiyritelmää nähny, mut tehän ootte ihan oikea bändi!”.

Toivottavaa tietenkin olisi, että voitaisiin olla bändinä haastamassa ennakkoluuloja.

Sister Disaster on julkaissut yhden kasettidemon vuonna 2015 ja 7” vinyyli-EPn vuonna 2016. Mitä seuraavaksi on luvassa?

Itse asiassa juuri tällä hetkellä on painossa meidän tuleva ensimmäinen LP, joka ilmestyy toivottavasti vielä kevään aikana.

Meillä on meidän Jyväskylän meininki ja se on oikein hyvä meininki.

Millainen paikka vuoden 2018 Jyväskylä on punkkia soittavalle ja DIY-kulttuurista kiinnostuneelle – riittääkö mahdollisuuksia ja tarjontaa, vai lannistaako betoniviidakko kulkijansa?

Jyväskylän kokoisessa kaupungissa keikkojen järkkääminen on helposti kiinni yksittäisistä ihmisistä ja tapahtumien määrä vaihtelee aikalailla kausittain. Parhaimmillaan, kun JKLDIYkin oli aktiivisimmillaan, punkkikeikkoja oli lähes viikottain. Tällä hetkellä on aika paljon hiljaisempaa. Tilaa olisi uusille tekijöille!

Piirit ovat aika pienet ja ehkä vähän sisäänpäin kääntyneet mutta samalla lämminhenkiset ja yhteisölliset. Meillä on meidän Jyväskylän meininki ja se on oikein hyvä meininki.

Millaisia terveisiä haluaisitte lähettää LoukkoFestin tulevalle yleisölle?

Loukon toiminta vaikuttaa kertakaikkisen hienolta ja siksi on IHANAA päästä soittamaan näillä festeillä. Tulemme siis suurella innolla, toivottavasti uudet LP:t kangaskasseissamme poltellen. Tykittelemisiin!

Tykittelemisiin! Keikkaa odotellessa yhtyeeseen voi tutustua täällä: Sister Disaster

Kuva: Joonas Ahtikallio