Romanssi – luksuuria, joka ehdottomasti kuuluu kaikille

Tutustuin Romanssiin ensimmäisen kerran aamuöisellä parkkipaikalla Oulussa viime kesänä. Pohjoisen suurimmat punk-festarit Hässäkkä-päivät oli koonnut suomalaisia punk-ja undergroundmusiikin ystäviä yhteen koko maan pituudelta, eikä harvinaista jälleennäkemistä raaskittu katkaista sellaisten toissijaisten asioiden kuin päivien vaihtumisen tähden. Silloin rovaniemeläiset Fuckboy George ja Dario D’Pressio (ent. Énduran Durancé) kaivoivat bittiavaruuden kätköistä vanhat pöytälaatikkonauhoituksensa – ja loppu on historiaa, 2000-luvun suomalaisen synavallankumouksen historiaa.

Kuluneen vajaan vuoden aikana Romanssi on julkaissut heti loppuunmyydyn splittikasetin helsinkiläis-barcelonalaisen TUNNIT-yhtyeen kanssa, soittanut 2 keikkaa ja odottaa kasetinpuoliskonsa vinyyliversiota ilmestyväksi. Yhtyeen kolmas esiintyminen nähdään LoukkoFesteillä perjantaina 18.5.2018 – sitä ei kannata jättää väliin!

Mikä on Romanssi?

Romanssi on kahden dekadenssinkipeän haaveilijan synthpop-duo. Symposion joka luo menneen ajan synteettistä musiikkia nykyajan synteettisestä tunne-todellisuudesta.
Romanssi on huulipunajäljet tyhjässä tuopissa, kyyneleiden ja hien poskille levittämää maskaraa ja värivalojen hehku yökerhon tahmealla lattialla. Päättymätön vaellus aamuun asti kestäneiltä jatkoilta seuraavan yön etkoille.

Olette molemmat soittaneet aiemmin, ja soitatte tälläkin hetkellä, tämmöisissä rock-perinteisemmissä kokoonpanoissa. Mikä sai teidät vaihtamaan kitarat koneisiin?

D’Pressio: Henkilökohtaisesti mitään radikaalia vaihdosta ei ole tapahtunut, sillä olen teini-ikäisestä asti ollut tekemisessä synteettisen musiikin kanssa muunlaisen äänen tuottamisen lisäksi. Joskus tietynlaiselle ilmaisulle on tärkeää tietynlaiset instrumentit, Romanssin tapauksessa koneiden luoma synteettinen kylmyys on olennainen osa kokonaisuutta. Ja onhan rock muutenkin jo kuollut.”

Fuckboy George: Musiikissa pitää mennä kappale ja visio edellä. Romanssi on oma maailmansa, ja se maailma on syntetisoitua rakkautta ja sen kaipuuta.

Romanssi on eräänlainen eksklusiivinen klubi joka hyväksyy jäsenensä totaalisen inklusiivisesti.

Totaalinen inkluusio

Teillä on takana tähän mennessä kaksi live-esiintymistä. Muissa kokoonpanoissa keikkailette hyvinkin ahkerasti. Miksi Romanssin keikat ovat niin harvinaista herkkua?

Romanssi on etupäässä luksuuria. Luksuuria joka ehdottomasti kuuluu kaikille, muttei aina ole saatavilla. Eräänlainen eksklusiivinen klubi joka hyväksyy jäsenensä totaalisen inklusiivisesti.

Keikoillanne on panostettu esiintymiseen tavallista enemmän. Miksi visuaalinen puoli on teille tärkeä?

Musiikki ilmentyy todellisuuteen ruumiin kautta tanssina ja liikkeenä. Visuaalisuus tukee ajatusta musiikin ruumiillisuudesta. Tarkoituksena on luoda kokonaisuus joka vastaa käsitystämme tästä ajasta. Esiintymisissä haluamme purkaa ja haastaa kuluttavia ja kuluneita käytäntöjä ja rakenteita, paskaa miehisyyttä ja helpottaa yksilön suhdetta ruumiiseensa. Musiikki on vapautta! Olemme toki molemmat myös hieman dandyja.

Napapiirin yltä, maan alta

Millainen paikka Rovaniemi on underground-muusikolle?

Rovaniemi on hyvä paikka tehdä ja toteuttaa itseään. Ympäriltä löytyy iso liuta taitavia ja tuotteilijaita tekijöitä. Underground-kulttuurille on matala kynnys joka mahdollistaa melkein minkä tahansa idean toteutuksen. Kaupungin hiljaisuus ja eristyneisyys ympäristönä saa aikaan omanlaista luovuutta. Suurin osa vuodesta on täysin pimeää ja kesän päättymätön valo saa ihmiset sekaisin. Toki haasteena on keikkapaikkojen ja kulttuuritilojen vähäisyys ja pitkä matka etelän kulttuurikeskuksiin. Rovaniemen kaupungin tarjoama nollaa lähentelevä tuki kulttuurille on myös surullista. Toisaalta tämä pakottaa myös yrittämään parhaansa ja ylittämään itsensä, vaikkei sen nyt tarvisi niinkään mennä.

Makuuhuone-diskoja ja verkkosukkahousuja.

Millainen paikka Rovaniemi on Dario D’Pressiolle ja Fuckboy Georgelle?

Keskellä teollisuusaluetta sijaitsevan asuintalomme “Ranchin” aamuun asti kestäneiden makuuhuone-diskojen yhteydessä suoritettujen koesoittojen perusteella oikein hyvä. Meillä on rovaniemellä jonkinlainen kulttimaine ja usein kuulee kyselyitä milloin annamme kotikaupungin yleisölle janoamansa ensiesiintymisen. Olemme saaneet tukea niin kiinnostuksesta, hullaantumisesta, kuin esimerkiksi verkkosukkahousujen lahjoituksesta.


Yksityiselämässä toinen teistä työskentelee sosiaali-ja terveysalalla ja toinen taidekasvatuksen parissa. Nämähän teemat ovat molemmat meille täällä Loukossa läheisiä! Millaisena Suomen taide- ja kulttuuritoiminnan kenttä näyttäytyy teille ammattivinkkeleistänne? Entä henkilökohtaisesti?

D’Pressio: Yleisesti ottaen Suomessa on hyvä ja kasvava kulttuurikenttä. Mielenkiintoisia tekijöitä ja paikkoja on ympäri Suomea monipuolisesti. Musiikkipuolella omaehtoisesti tekeminen on yllättävän helppoa. Vaatiihan se paljon työtä ja aikaa, mutta loppujen lopuksi kyse on siitä, tekeekö vai ei. Kuvataidepuolella henkilökohtainen suuri harppaus muualle Suomeen on kuitenkin vielä tekemättä. Osittain instituutioiden tahmeuden, kontaktien puutteen ja osittain rahan puutteen takia. Vai onko tämä vain selittelyä? Jos pohjoinen mediainstallaatio ja videotaide kiinnostaa, saa jeesata!

Fuckboy George: Musiikki ja kulttuuri ovat hyvinkin erottamaton osa työtäni kuntoutuksen ja osallisuuden työvälineenä. Ne ovat universaali kieli jota tulee vaalia ja hyödyntää elämän kaikilla osa-alueilla. Henkilökohtaisesti olen toisinaan hyvin tympääntynyt ja välinpitämätön nykyisen taide- ja kulttuuritoiminnan suhteen sen sisäsiittoisuuden, pinnallisuuden ja jossainmäärin epätasa-arvoisuutensa vuoksi, kunnes taas löydän tai näen jotain omaehtoista, vilpitöntä, puhdasta ja sitä kautta inspiroivaa, mikä muistuttaa minua siitä miksi tämä kaikki on erottamaton osa myös omaa olemistani.

Mitä odotatte tulevalta LoukkoFestiltä?

Odotamme loistavia juhlia avoimien, hyvää tekevien ihmisten kanssa hyvyyden ja avoimuuden puolesta! Tätä on hienoa päästä todistamaan!

Millaisia terveisiä haluaisitte lähettää niille, jotka vielä empivät osallistumistaan?

Ainoa hyvä syy jättää tulematta festeille on, jos olet natsi tai muu kusipää, etkä ole valmis siitä luopumaan.

Samaa mieltä!

Romanssiin voit tutustua jo ennen festareita:

https://www.instagram.com/romanssisynth/

https://romanssi.bandcamp.com/

Teksti: Vilja Joensuu

Kuva: Anssi Riihiaho

LISÄÄ SISÄLTÖJÄ