Pulinat pois ja kansalaistoimintaan – näin yksi ihminen voi vaikuttaa

Vaalipäivä tuli ja meni. Täpärästi isoimmaksi puolueeksi yltänyt SDP aloittanee hallitusneuvottelut, ja sekä vasemmisto että vihreät saivat vaalivoiton. Kuulostaa aika hyvältä, eikös?

Edustuksellinen demokratia ei valitettavasti toimi näin.

Jotta edustuksellinen demokratia ei muutu harvainvallaksi, jossa kansalaiset passiivisesti seuraavat päättäjiä, on sen rinnalla oltava vahvaa kansalaistoimintaa. Kansalaistoiminnan tarkoituksena on vaikuttaa eduskuntaan, hallitukseen ja kansanedustajiin vaalien jälkeen, jotta asiat pysyvät ruodussa. Pidetään vaikka vaalilupaukset ja sitä rataa.

Käytännössä siis käsiään ei voi pestä vaaliuurnalla ja jäädä katsomaan kuinka käy.

Käsiään ei voi pestä vaaliuurnalla ja jäädä katsomaan kuinka käy.

Vaikka sosialidemokraatit todennäköisesti aloittavat hallitustunnustelut, se ei kerro vielä mitään. Mitkä muut puolueet valikoituvat hallitukseen ja mitkä ovat hallitusohjelman kärkiteemat; miten ilmastonmuutos otetaan mukaan poliittiseen ohjelmaan? Miten translaki käsitellään ja eläinsuojelulaki uudistetaan? Sote, vanhustenhuolto, koulutusleikkaukset, aktiivimalli? Perussuomalaisten kannatus kertoo myös omaa tarinaansa, ja rasismin salonkikelpoistumiselle täytyy tehdä jotain.

Yksi ihminen ei voi muuttaa maailmaa, mutta joukossa on voimaa. Greta Thunbergeja on vain yksi, mutta hän on inspiroinut yli miljoonaa ihmistä kautta maapallon osallistumaan yhdessä mittaviin ilmastolakkoihin ja käyttämään väkivallatonta kansalaistottelemattomuutta tehokkaasti. Sinun ei tarvitse olla Greta, koska voit olla osa sitä tärkeintä kriittistä massaa, joka saa politiikan muuttumaan suuruudellaan. Mitä siis voit tehdä?

1. Pidä huolta omasta hyvinvoinnistasi ja jaksamisestasi

Kyllä, tämä on ensimmäinen asia. Vain tämän pohjalta voidaan rakentaa yhteistä hyvää. Huolehdi siitä, että voit niin hyvin kuin mahdollista. Ravinto, uni, lääkkeet ja muu itsehoito. Jos voit, venyttele, käy ulkona. Tee päivittäin sellaisia asioita, joista tulee hyvä mieli ja jotka ovat mahdollisimman kaukana politiikasta. Olet tärkeä.

2. Harkitse järjestötoimintaa ja vapaaehtoistyötä

Voittoa tavoittelemattomat järjestöt ovat Suomessakin tärkeitä vastavoimia kaupallisille lobbareille, jotka yrittävät vaikuttaa parhaansa mukaan yhteiskunnan rapauttamiseen pääoman nimissä. Turkistarhaajat ja fossiilisia polttoaineita kauppaavat tahot elävät epätoivoisia aikoja, joten he tulevat käyttämään epätoivoisia keinoja. On olemassa myös järjestöjä ja ryhmittymiä, jotka tietoisesti pyrkivät vahingoittamaan vähemmistöjen asemaa ja luomaan pelon ilmapiiriä.

Valitse itsellesi sopivin tai sopivimmat järjestöt, jotka tuovat esille esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunnan, eläintuotannon ongelmat, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjinnän, vammaisten oikeudet sekä äärioikeiston ja rasismin hillitsemisen. Myös epävirallisemmat ryhmät, kuten perjantaiset ilmastolakot ja Elokapina, ovat oikein hyviä vaihtoehtoja.

3. Lahjoita rahaa (jos voit)

Jos sinulle on siunaantunut tilanne, jossa välttämättömien ja lisänautintoa tuovien asioiden jälkeen on joitakin kolikoita jäljellä, niin ainakin osa kannattaa sijoittaa ilmastonmuutosta ja äärioikeistoa vastaan toimiville tahoille. Myös yksittäiset vähemmistöasemassa olevat toimijat tarvitsevat rahaa, jotta voivat selviytyä nykyisessä tukahduttavassa tilanteessa. Jos olet itse tässä asemassa, niin ilmaise tarpeesi ihmisille, joihin voit luottaa.

4. Muodosta paikallisia verkostoja ystävien ja/tai perheen välillä

Tämä tukee sitä, että kukaan ei ole yksin taistelemassa paremman puolesta kaikkea pahaa vastaan, vaan se tehdään kollektiivisesti. Verkoston ei tarvitse olla muuta kuin sitä, että pitää tiiviit välit tärkeimpien ihmisten kanssa ja muiden hyvinvoinnista pidetään huolta.

Yhteiset kokkailuillat luovat yhteisöllisyyttä, vähentävät ruokakustannuksia ja ovat mukavia. Flunssassa olevan kaverin puolesta kaupassa käyminen vähentää inhimillistä kärsimystä. Miettikää, miten voitte yhdessä tukea toisianne ja olla vahvempia.

5. Kirjoita uusille päättäjille

Sähköposti ei maksa mitään, ja usein isompia kampanjoita varten levitetään valmiita pohjia, joihin tarvitsee vain lisätä oma nimensä. Jos äänestämäsi henkilö pääsi läpi, niin seuraa hänen toimintaansa eduskunnassa varmistaaksesi, että hän pitää vaalilupauksensa.

Ilmastonmuutoksenkieltäjät tarvitsevat oman kuplansa ulkopuolelta muistutusta siitä, että maapallo on yhteinen, eikä tiede ole mielipidekysymys. Sähköpostin lähettäminen ei ole suuri asia, mutta kiusa se on pienikin kiusa.

6. Mielenosoitukset ja ilmastolakot ovat aina muodissa

Kadut ja kaupungintalojen edustat tulevat jatkossakin täyttymään säännöllisin väliajoin, joten ota osaa, jos kulkueet ja julkiset tapahtumat ovat sinulle mahdollisia. Niissä myös tapaa tovereita ja voi saada hyvin fyysisen tunteen siitä, että ei ole yksin. Parhaimmillaan nämä paisuvat suuriksi tapahtumiksi, jotka asettavat kansanedustajat aidosti paineen alle.

7. Vaikuta läheisiin ihmisiin omalla esimerkillä ja mielipiteillä

Normalisoi antirasismi. Normalisoi feminismi. Normalisoi ilmastoahdistus. Ilmaise tukesi somessa niille tahoille, jotka ajavat tärkeitä asioita. Jos huomaat rasismia tai muuta syrjintää, puutu siihen, jos se ei tunnu liian vaikealta. Näytä ulos se, miltä ympäristön tuhoutuminen tuntuu. Toimi sen mukaan, miten pystyt.

Ympärillä olevat ihmiset voivat sanojesi perusteella harkita omia asenteitaan ja käsityksiään, minkä myötä heidän poliittinen toimintansa voi muuttua. Näin hyvä leviää ja määrämme kasvaa.

8. Muista nettiadressit ja kansalaisaloitteet

Nettiadressit ovat nopeita ja käteviä. Kansalaisaloitteet ovat vielä tärkeämpiä, sillä ne menevät eduskuntaan käsiteltäväksi. Allekirjoita ainakin kaikki sellaiset, jotka edistävät ihmisten ja ympäristön hyvinvointia.

9. Kirjoita, kuvaa, äänitä

Sinulla ja äänelläsi on väliä. Tuo se esiin sinulle parhaiten sopivassa muodossa. Blogit, sometilit, podcastit ja vlogivideot ovat internetin aikakaudella tehokkaita tapoja levittää omaa viestiä. Valitse itsellesi luontevin tapa ja tue muita, jotka tuottavat sisältöä.

Näin tuodaan näkyvyyttä asioille, joista ihmiset aidosti välittävät ja ovat huolissaan. Mitä enemmän näymme ja kuulumme, sitä paremmin meidät huomioidaan.

10. Suunnittele tulevaisuutta, jossa haluat elää, ja elä sitä tässä hetkessä

Jos tuntuu siltä, että parinkymmenen vuoden päässä siintää vain dystopia, se lamaannuttaa. On tärkeää unelmoida ja miettiä kaikkia niitä hyviä asioita, joiden vuoksi kannattaa paiskia. Se auttaa jaksamaan nykyhetkessä.

Ilmastonmuutos on fakta, joka vaikuttaa kaikkeen tulevaisuudessamme. Miten se vaikuttaa sinuun, voitko valmistautua jotenkin? Minkälainen kapitalismin jälkeinen maailma on? Mikä on sinun utopiasi?

Ekstatärppi:

Loukko on yksi projekti, joka on lähtenyt halusta muuttaa asioita omin käsin. Olet tervetullut tapahtumiimme tai osallistumaan toimintaamme. Pelkkä kahvilassa oleskelu mukavien ihmisten seurassa voi olla terapeuttista.

Toisilla paikkakunnilla kannustan ihmisiä juonimaan lisää omia vastaavia ja ihan toisenlaisia tapoja ottaa haltuun tunteen siitä, että kykenee muokkaamaan ympäristöään ja tekemään elämästä ja tulevaisuudesta siedettävämpää. Yhteistyö eri projektien kesken myös vahvistaa meitä ja auttaa ulottamaan vallankumoukselliset lonkerot kaikkialle Suomeen. Laita viestiä, niin katsotaan miten pelastetaan maailma hallitukselta!