Nykyinen translaki on Suomen häpeä

Pakkosterilisaatio tuntuu rumalta sanalta kaukaisesta menneisyydestä. Ihmisoikeuksiin uskova sivistysvaltio tuskin nykyään kirjoittaisi moista vaatimusta tietylle vähemmistölle. Entä jos laki onkin kirjattu vuosikymmeniä sitten, ja se on jäänyt muhimaan oikeuslaitokseen kiusallisena mätäpaiseena, jota ei mukamas vain ole kaiken muun kiireen keskellä ehditty puhkaista?

Sisältävaroitus: transviha, nykyinen translaki, transprosessin kuvaus, genitaalikirurgian, hormonihoitojen ja lääketieteellisen prosessin maininta.

Transihmisten oikeudet ovat huonolla tolalla, ja se on tiedostettu monta vuotta. Vuosikymmeniä jatkuneen kansalaisaktivismin lisäksi myös muilta tahoilta on tullut noottia: Suomi on saanut jo vuonna 2012 Euroopan ihmisoikeusvaltuutetulta kehoituksen poistaa lisääntymiskyvyttömyyden vaatimisen nykyisestä translaista. Amnesty on esittänyt pitkään, että Suomessa transihmisiin kohdistuu ihmisoikeusloukkauksia ja alentavaa kohtelua. Vuonna 2016 Suomen YK:n kidutuksenvastaisen komitean kuulemisessa käsiteltiin translain uudistamista. Komitean raportoija totesi, että ihmisten pakottaminen lääketieteellisiin toimenpiteisiin ja psykiatriseen arvioon vertautuu kidutukseen. Vuonna 2017 Euroopan ihmisoikeustuomioistuin totesi, että lisääntymiskyvyttömyyden vaatiminen on ihmisoikeusloukkaus. Suomessa siis munataan ihan kansainvälisen huomion valokeilassa.

Suomessa munataan ihan kansainvälisen huomion valokeilassa.

Trasek ry on käynnistänyt keväällä #Translaki2019-kampanjan, jossa vaaditaan uuteen hallitusohjelmaan ihmisoikeuksien toteutumiseen pyrkivä translain uudistus. Jatkossa henkilön sukupuoli perustuisi henkilön omaan ilmoitukseen, juridisen sukupuolen korjaaminen – millä tarkoitetaan siis oikean sukupuolen korjaamista esimerkiksi virallisiin asiakirjoihin – ei vaatisi todistusta lisääntymiskyvyttömyydestä sekä alaikäinen voisi huoltajan suostumuksella korjata juridisen sukupuolensa.

Kampanja myös vaatii neuvottelujen avaamisen kolmannen sukupuolivaihtoehdon lisäämisestä väestörekisterijärjestelmään. Se helpottaisi merkittävästi erityisesti intersukupuolisten elämää ja vähentäisi heidän kokemiaan ihmisoikeusloukkauksia esimerkiksi lapsena tehtyjen suostumuksettomien genitaalileikkausten muodossa. Muunsukupuolisillekin tulisi myös viimein juridinen tunnustus olla ja elää.

Mikä kaikki on pielessä?

Nykyisessä translaissa vaaditaan käymään läpi vähintään vuoden kestävä lääketieteellinen prosessi ja tutkimus, jotta on oikeutettu korjaamaan juridisen sukupuolensa. Tämä on aikaa vievää, kallista ja byrokraattista. Ennen kaikkea se on alistava temppurata, jonka vain transihmiset joutuvat käymään läpi. Kuinka outoa olisi, että saadakseen passiinsa yhden kirjaimen oikein täytyisi kaikkien ihmisten vakuuttaa esimerkiksi täysi-ikäisiksi tultuaan kokonainen terveydenhuoltoalan työryhmä pitkällä aikavälillä ja jatkuvalla varmuudella, että kyllä, tämä on minun sukupuoleni. Jos nimittäin väärän kirjaimen olemassaolo on niin vaarallista, niin koko väestö täytyisi kaiken järjen mukaan asettaa välittömään seulontaan. Voivatko cisihmisetkään lopulta olla niin varmoja, ovatko oikeasti syntymässä määritelty oikein? Mistä minä tiedän. Asia vaatii tutkintaa!

Sukupuolen tunnustamisen tulisi luonnollisesti olla aina ilmoitusluontoinen asia ja irrallaan lääketieteellisestä prosessista. Se on subjektiivinen kokemus, jota ulkopuolinen ei voi arvioida eikä siihen kukaan voi pätevöityä. Ilmoitusluontoisuus mahdollistaisi monta asiaa, jotka ovat tällä hetkellä pielessä.

Voidakseen korjata juridisen sukupuolensa täytyy aloittaa pakollinen lääketieteellinen muutos, vaikka ei kokisi kehossaan olevan mitään pielessä. Niin hassulta kuin se kuulostaakin, niin ollakseen jotain sukupuolta ei tarvitse kärsiä siitä. Kehodysforia, eli tuska kehosta, ei ole pakollista. Joillekin taas esimerkiksi hormonien aloittaminen voi olla terveydellisistä syistä mahdotonta, jolloin ei myöskään juridinen korjaus voi nykylain puitteissa tapahtua.

Nykyinen translaki myös kieltää sukupuolen juridisen korjaamisen ennen täysi-ikäiseksi tulemista. Tämä asettaa monet transnuoret vaikeaan ja traumaattiseen asemaan, jossa heidät pakotetaan elämään tärkeässä kasvuvaiheessa väärässä sukupuolessa ja näin evätään mahdollisimman terve ja vakaa kasvu aikuiseksi. Väärä nimi ja sukupuolimerkintä haittaavat ihmissuhteiden lisäksi kouluun hakemista ja työllistymistä. Jos olet cisihminen, kuvittele hetki teini-ikääsi ja sitä, jos olisit juuri silloin ollut sosiaalisesti ansassa joutumalla elämään ja imitoimaan jotakin muuta sukupuolta kuin oikeasti olet. Aika karmivaa, eikö?

Emme voi väittää olevamme hyvinvointiyhteiskunta, jos jatkamme edelleen kidutukseen verrattavia toimia.

Alaikäisten sukupuolen juridinen korjaaminen ei tarkoita lääketieteellistä muutosprosessia. Ne ovat – ja niiden tuleekin aina olla – kaksi eri asiaa. Monet tarttuvat tähän ja ymmärtävät asian tahallaan tai tahtomattaan väärin, joten sallinette rautalangan väännön: sukupuolen juridinen korjaaminen ei tarkoita esimerkiksi hormonihoitojen aloittamista tai genitaalikirurgiaa. Se tarkoittaa ainoastaan sitä, että yksilön sukupuoli tunnustetaan virallisissa papereissa, nuoresta käytetään kaikissa yhteyksissä oikeaa nimeä ja näin mahdollistetaan mahdollisimman mutkaton sosiaalinen elämä. Nykyinen translaki estää tämän.

Loukko tukee #Translaki2019-kampanjaa täysin sydämin. Allekirjoitamme jokaisen kohdan ja haluamme tuoda asian näkyville.

Uusi translaki tulee saada läpi tulevalla hallituskaudella. Emme voi väittää olevamme hyvinvointiyhteiskunta, jos jatkamme edelleen kidutukseen verrattavia toimia.

Vaadi sinäkin muutosta. Hiosta kansanedustajia ja jaa tietoa somessa. Seuraa kampanjaa ja osallistu mahdollisiin mielenosoituksiin tai kansalaistoimintoihin. Kumoa yleisimmin väärin ymmärretyt asiat ja voita ne faktoilla.

Elämme jo vuotta 2019. Ihmisoikeuskäsitykset tulee päivittää tälle vuosituhannelle.

LISÄÄ SISÄLTÖJÄ