
Kehumassa renessanssitaiteilija Aiju Salminen

Kuvataiteilija, taidekuraattori ja Ylen sarjakuvakolumnisti Aiju Salminen kehuu tässä jutussa itseään inspiroivia ihmisiä.
Aiju Salminen on paitsi monialainen taiteilija myös ennakkoluuloton ajattelija ja visionääri. Salmisen someseuraajat saavat lukea säännöllisesti ilahduttavia yhteiskunnallisia pohdiskeluja ja ilmoille heitettyjä idea-aihioita milloin mihinkin teemaan liittyen. Tällaisesta ajatuksesta sai alkunsa myös tämä Loukko Zinen uusi Kehumassa-juttusarja – Salminen pohti, miten ihanaa olisi, jos ihmiset kehuisivat toisiaan enemmän ja nostaisivat esiin itseään innoittavia henkilöitä eri aloilta.
Lapsena Salminen innostui Malcolm McBirdin lastenkirjasta Suuri noitatieto.
“Kirja oli tavallaan jonkinlainen feministinen herätys: noitia ei kiinnostanut näyttää hyvältä tai miellyttää muita. Heillä näytti olevan hauskaa ja heillä oli valtaa“, Salminen miettii.
“Kirjan noidat tekivät myös luudalla lentämisen lisäksi läjäpäin erilaisia juttuja: hoitivat puutarhaa, ennustivat, matkailivat, leipoivat, hoitivat puutarhaa, maalasivat tauluja, pitivät muotinäytöksiä, lauloivat, taikoivat ja hassuttelivat. Luulen, että ne olivat minulle jonkinlainen esikuva siitä, että myöhemmin aloin itsekin ihmiseksi joka tekee yhtä sun toista.”
”Innostun päivittäin jostain asiasta.”
Salminen kuvaileekin tekevänsä ensisijaisesti “kiinnostavia juttuja”, jotka usein vain tuntuvat olevan taidetta tai kulttuuria. Määrittävimmäksi luonteenpiirteekseen hän nimeää uteliaisuuden.
“Kiinnostun tai innostun päivittäin jostain asiasta. Kääntöpuolena on ikävä kyllä se, että tylsänä pitämäni asiat tuntuvat minusta aivan käsittämättömän tylsiltä.”
Jotain Salmisen innostuvaisuudesta kertoo tämän jutun loppuosakin. Toimitin hänelle listan, josta kehotin valitsemaan viisi kehut kirvoittavaa otsikkoa. Viiden sijaan Salminen sai rajattua kehunsa yhdeksään, mutta olisi halunnut kehua enemmänkin.
IHAILEMANI TAITEILIJA “Ihailen Komugi Andon omintakeista taidetta. Japanilais-suomalaisen Komugin teokset ovat samaan aikaan jännittäviä ja salaperäisiä, mutta silti jotenkin kotoisia. Ne ovat herkkiä mutta holtittomia. Komugin teokset ovat kummallisia, sanan parhaassa merkityksessä. Niitä haluaa ihmetellä. Pidän taiteessa ihmetyksen tunteesta, siitä etten ihan tiedä mistä on kyse. Siitä, että tuntee kokevansa jotain, joka on selittämätöntä ja sanoinkuvailematonta.”
VAIKUTTAVA SANANKÄYTTÄJÄ “Fanitan kauppatieteiden maisteri, feministi ja aktivisti Tuuli Kamppilan tapaa ilmaista ajatuksiaan selkeästi ja kykyä keskustella rakentavasti. En ole itse Twitterissä, mutta jos menisin sinne, niin Tuuli olisi ensimmäinen ihminen, jota alkaisin seurata.”
INSPIROIVA AKTIVISTI “Ihailen ja arvostan monia aktivisteja. Olen tosi kiitollinen siitä, että on olemassa ihmisiä, jotka jaksavat tehdä pyyteettömästi töitä paremman maailman eteen. Yksi ihailemistani ihmisistä on psykologian tohtori Kia Aarnio, joka tekee päivätöidensä päälle vaikuttamistyötä ilmastoasioiden eteen. Ennen ajattelin että riittää, että toimin omassa elämässäni ympäristön huomioonottavalla tavalla, mutta ilmastokriisi ei ratkea ilman että asioista pidetään meteliä. Kia on vaikuttanut paljon siihen, että olen itsekin alkanut puhua ympäristöasioista ääneen.”
”Hän tarkkailee ympäröivää maailmaa ihan eri tavalla kuin kukaan muu tuntemani ihminen.”
IHAILEMANI ÄLYKKÖ “Huumorintaju on erityinen älykkyyden laji. Kertoakseen hauskoja juttuja pitää usein havaita joku asia ja kertoa siitä yllättävällä tavalla. Ihailen mm Hannah Gadsbyn, Maria Bamfordin ja Jamie MacDonaldin huumoria. Stand up on jännittävää, koska se on kaavamaisesta alkuasetelmastaan – yksinäinen tyyppi seisoo lavalla ja kertoo juttuja – huolimatta usein varsin yllättävää. Moni stand up -esitys on hauskuuden lisäksi myös sivistävä ja silmiä avaava. Esimerkiksi Gadsby on kertonut autismistaan, Bamford mielenterveysongelmistaan ja MacDonald siitä miltä tuntuu olla transmies. Stand up on muuten mahtavan ympäristöystävällinen taide/viihdemuoto! Tarvitaan vain huone, tuoleja ja mikrofoni.”
KIINNOSTAVA DIY-TEKIJÄ “Ihailen sisareni Sara Salmisen ottamia dokumentaarisia valokuvia. Hän tarkkailee ympäröivää maailmaa ihan eri tavalla kuin kukaan muu tuntemani ihminen. Saran kuvien keskiöön nousevat pienet, oudot ja rujot yksityiskohdat tuntuvat tiivistävän ihmisyydestä jotain sellaista, joka on olemassa mutta jota on vaikea pukea sanoiksi.”
SAA MINUT NAURAMAAN “Työhuonekaverini, taiteilijat Kaisa Penttilä ja Leena Jääskeläinen naurattavat minua vuodesta toiseen. Usein keksimme yhdessä taide-ideoita, joita ei toteuteta, koska ne ovat niin huonoja. Sellaisia ovat esimerkiksi kaalin inspiroima taidenäyttely, toimintaelokuva zombie-Kekkosesta ja vitsi & vihellys -ensemblé, koska mikään ei ole vaikeampaa kuin viheltää, jos yhtään naurattaa. Kaisan ja Leenan kanssa voi puhua mistä vaan, mutta yllättävän usein puhumme bodauksesta, jota kukaan meistä ei harrasta. Kerran toteutimme bodaus-teemaisen taidenäyttelynkin.”
TYYLI-INSPIRAATTORI “Ystäväni, elokuvaohjaaja Chrzu. Chrzulta löytyy läjäpäin älyttömiä tatuointeja, panosvyö, cowboy-buutsit, peilipintaiset visiiri-aurinkolasit, viitta ja noitahattu. Ihailen Chrzun tyyliä, mutta sen lisäksi hän on tehnyt minuun vaikutuksen muissakin asioissa. Merkittävimpänä asiana ohje, jonka hän sanoi ollessamme samalla luokalla taidekoulussa: ”Tässä ollaan tekemässä valmista, ei täydellistä.” Se on usein mielessä, jos jään nyhertämään jotain yksityiskohtaa tai jos en osaa tehdä päätöksiä. Parempi vain tehdä jotain loppuun asti kuin hioa ja miettiä turhan kauan.”
ARVOSTAMANI MUUSIKKO “Olen laulaja bändissä nimeltä Goo-Hags, ja ihailen omia bändikavereitani Outia, Marikaa, Piiaa ja Hannaa! Olen oppinut heiltä kaikilta paljon, niin musiikillisia kuin ulkomusiikillisiakin asioita. Kaikilla on hyvin erilainen tapa toimia ja tehdä. Bändissä oleminen on ihmeellinen kokemus, ja on jännittävää kommunikoida muiden muusikoiden kanssa äänin, ilman sanoja. Ideoimme ja sovitamme usein biisejä yhdessä, ja on tosi hieno tunne kun saa jonkun jutun toimimaan, ja paahtaa menemään nupit kaakossa.”
”Luulen, että ihmiset jotka kokevat saaneensa liikaa kehuja ovat melko harvassa!”
HALUAN KIITTÄÄ “Haluaisin kiittää ystävääni Minna Ainoaa, jonka ansiosta olen päättänyt kehua ihmisiä enemmänkin. Olen jo aiemmin lähetellyt silloin tällöin sähköpostiviestejä henkilöille, joiden toimintaa arvostan, mutta aivan liian harvoin. Kynnys kiittää ja kehua voisi olla matalampi. Kaikki me mokailemme ja saamme kritiikkiä vaikka kuinka paljon, mutta kiitoksia tulee harvemmin. Luulen, että ihmiset jotka kokevat saaneensa liikaa kehuja on melko harvassa!”