Jokainen voi edistää transnäkyvyyttä

Vuonna 2019 ensi-iltansa saaneiden suomalaisten elokuvien ja tv-sarjojen hahmoista yli 90 % oli valkoisia vammattomia cis-heteroita. Lopusta kymmenennestä 6,3 % oli BIPOC-hahmoja (black, indigenous and people of color), 2,3 % seksuaalivähemmistön edustajia ja 0,4 % vammaisia. Kaikista näistä televisiohahmoista sukupuolivähemmistöön kuuluvia oli yhteensä vain 0,07 %.

Tänään on kansainvälinen transnäkyvyyden päivä (International Transgender Day of Visibility), eli päivä, joka on omistettu transsukupuolisten ja heidän kohtaamansa sorron esiin nostamiselle sekä teemaan liittyvän tietoisuuden lisäämiselle.

"0,07 % ei ole edes yhtä kokonaista promillea!"

Edellä mainitsemani Diversiteetti suomalaisissa elokuvissa ja TV-sarjoissa 2019 -tutkimuksen tulos on varsin kuvaava transihmisten näkyvyyden vajavuudesta. 0,07 % ei ole edes yhtä kokonaista promillea!

Tarvitsemme lisää transnäkyvyyttä, niin elokuvissa esiintyvien transhahmojen määrässä kuin kolmannen juridisen sukupuolen tunnustamisessakin.

Näkyvyys lisää ymmärrystä ja vähentää syrjintää. Se edistää transnuorten hyvinvointia, luo tilaa, osallisuutta ja hyväksyntää, sekä vähentää eriarvoisuutta ja poistaa haitallisia stigmoja. Tietoisuus ja näkyvyys eivät tietenkään yksinään riitä, vaan tarvitsemme konkreettisia tekoja ja merkittäviä yhteiskunnallisia muutoksia.

Näkyvänä oleminen ei myöskään valitettavasti ole kaikille turvallista. Transihmisten kohtaama väkivalta on moninkertaista cis-sukupuolisten kokemaan verrattuna. Väkivallan pelko ja syrjinnän uhka niin sukujuhlissa kuin työmarkkinoillakin ovat monelle valitettava syy rajoittaa itseilmaisuaan tai olla niin sanotusti tulematta kaapista ulos. Siksi myös allyjen eli liittolaisten on ehdottoman tärkeää taistella transihmisten oikeuksien puolesta.

Luomalla turvallisempia yhteisöjä, tiloja ja kulttuureja, rakennamme oikeudenmukaisempaa ja turvallisempaa maailmaa kaikille.

"Luomalla turvallisempia yhteisöjä, tiloja ja kulttuureja, rakennamme oikeudenmukaisempaa ja turvallisempaa maailmaa kaikille."

Keskustele kahvipöydässä tänään translaista. Osta ja jaa somessasi transtaiteilijan taidetta. Tue transtaustaista vaaliehdokasta hänen vaalityössään, lisää inklusiivisia termejä sanavarastoosi. Ryhdy transjärjestön lahjoittajaksi tai pyydä palveluja tuottamaan enemmän trans teemaista sisältöä. Lisää pronominisi sometilisi bioon sekä työsähköpostisi allekirjoitukseen. Painosta päättäjiä toimimaan inhimillisemmän translain puolesta.

Edistä sukupuolivähemmistöt osallistavaa kulttuuria kaikissa ympäristöissäsi, ei pelkästään tänään, vaan joka ikinen päivä.

Kuvitus: Auri K.