Ilmastoystävällistä, turvallisempaa queer-sarjakuvaa

Uusi Queerwebcomic.com-kustantamo haluaa tuoda queer-sarjakuvia näkyvämmin esiin – ja tehdä sen turvallisemmin ja ilmastoystävällisemmin. 

Sarjakuvataiteilija H-P Lehkonen nauttii taiteenlajistaan erityisesti sen saavutettavuuden vuoksi. Kuvat ja pieniin osasiin pätkitty teksti tekevät sarjakuvasta helppolukuista, eikä sen itse tekemisen aloittamiseenkaan ole korkeaa kynnystä. Tehdäkseen sarjakuvasta, ja erityisesti queer-teemaisesta sellaisesta, entistä saavutettavampaa, hän perusti digitaalisia sarjakuvia julkaisevan Queerwebcomic.comin. Alkuun kustantamo tulee julkaisemaan lähinnä suomalaisten tekemää englanninkielistä queer-sarjakuvaa. Jatkossa tekijöihin lisätään myös ulkomaisia taiteilijoita. Suurin osa teoksista tulee olemaan kertaluontoisia ostoksia, eli ladattavia e-kirjoja. Näiden lisäksi tulee jatkuvana tilauksena toimiva julkaisu, jonka nimi on Monthly OneShot. Tilaajat saavat kerran kuukaudessa itselleen 10-30 sivuisen nettisarjakuvan.

”Queer-yhteisöä ei olisi ollut elämissämme ilman nettiä. Kaikki nivoutuu siis saavutettavuuteen ja yhteisöllisyyteen ilman paikan rajoja.”

Lehkonen, kuten myös hänen kumppaninsa, ovat kaikki löytäneet queer-yhteisön ensimmäisiä kertoja internetistä. Siksikin digitaalinen alusta tuntuu luontevalta. ”Olemme kaikki kolme monisuhteemme jäsentä kotoisin pienistä paikoista; Turun saaristosta, Pielavedeltä ja Kauhajoelta. Queer-yhteisöä ei olisi ollut elämissämme ilman nettiä. Kaikki nivoutuu siis saavutettavuuteen ja yhteisöllisyyteen ilman paikan rajoja”, hän kuvailee.

Queerwebcomic.com on DigiComix Oy:n ensimmäinen julkaisulinja, joka aukeaa 1.6. Heitä voi siis tavallaan kutsua kummallakin nimellä. Queer-ihmisille turvallisuus ei ole itsestäänselvää, millä Lehkonen perustelee kahta eri nimeä. ”Kaapeissa oleville queer-ihmisille ei voi lähettää postipakettia firmalta, jonka nimessä on queer, tai laittaa kyseistä sanaa heidän luottokorttilaskuunsa. Siitä syystä firmalla on myös hyvin ”tech-bro” nimi DigiComix Oy. Se kuulostaa kuivan asialliselta firmalta, jota kukaan tuskin edes pistää merkille. Toki on myös tulevaisuuden kannalta kätevää, jos vaikka haluamme avata toisenkin julkaisulinjan ihan erilaiselle sarjakuvalle. DigiComix käy vähän mihin vain! Nimen pääasiallinen syy on kuitenkin asiakkaiden turvallisuus, jos he elävät queerfobisessa yhteisössä.”

Sarjakuvakustannuksen uudistusta

Nettisarjakuvat ovat olleet kulttuurin ystävien ilona jo melko pitkään. Koska julkaisu internetissä on helppoa, ovat ihmiset tottuneet saamaan sarjakuvansa ilmaisiksi. Queerwebcomic.com pyrkii siihen, että tekijät voisivat myös oikeasti tienata elantonsa tekemällään työllä. Lehkonen tiedostaa, ettei tottumusta ole helppoa muuttaa: ”Näin alussa se on hankalin puoli, emmekä voi maksaa suuria summia, mutta sitä korvataksemme emme osta lainkaan teosten oikeuksia muuhun kuin sarjakuvan digitaaliseen versioon. Kaikki eri kieliversiot ja paperipainokset ovat yhä täysin tekijän hallinnassa.”

Firmat mainostavat olevansa suurin ja parhain, vaikka oikeasti homma pyörii kengännauhabudjetilla. Miksi siis valehdella. Queeryhteisö on ennenkin tottunut siihen, että hommat alkavat pienestä ja niiden eteen tehdään töitä.

Queerwebcomic.com haluaa e-kirjoja julkaisemalla myös ajatella ilmastoa. Silloin kun ihmiset ovat tottuneet ostamaan sarjakuvia, ne on painettu paperille. Niiden tuotanto ja kuljetus eivät kuitenkaan ole kestäviä. ”Erityisesti kerran luettavat ja sitten pois heitettävät sarjakuvat ovat huonoksi ympäristölle. E-kirjaa ei myöskään tarvitse odottaa postissa.” Sarjakuvat saa heti hyvällä omatunnolla. Kirjat myös ostetaan latauksina, joten kerran maksettua ei tarvitse pelätä niiden katoamista pilvipalvelusta. Tämä ongelma näkyy esimerkiksi digitaalisissa leffakaupoissa.

Yksi tavoite on myös korjata sarjakuvakustannuksen kommunikaation puute ja olla läpinäkyviä. ”Firmat mainostavat olevansa suurin ja parhain, vaikka oikeasti homma pyörii kengännauhabudjetilla. Miksi siis valehdella. Queeryhteisö on ennenkin tottunut siihen, että hommat alkavat pienestä ja niiden eteen tehdään töitä. Siksi emme tee suuria eleitä ja ota mahdotonta yrityslainaa markkinointikampanjaan.”

Lehkonen on tehnyt vuodesta 2015 omia sarjakuvia LINE Webtoon e-kustantajalle. Vaikka sarjakuvien tekeminen itsessään on ihanaa, pelkkä piirtäminen kokopäivätyönä alkoi tylsistyttää. Idea e-sarjakuvakustannukseen lähti jo vuosia sitten, sillä Lehkosesta organisoiminen on hauskaa. Kuitenkin viime vuoden marraskuussa hän tajusi ajatelleensa asiaa jo niin pitkään, ettei aloittamista voinut enää venyttää jälleen parin vuoden päähän.

Vaikka Lehkonen ottaa taloudellisesti suurimman riskin, hän ei ole ainoa ihminen julkaisulinjan takana. Hänen kummatkin puolisonsa, Sara Valta ja Paju Ruotsalainen, ovat antaneet paljon aikaansa. Valta keskittyy kuvittamiseen ja Ruotsalainen ideointiin. Apuna on myös monia kotimaisia ja ulkomaisia queer-sarjakuvataiteilijoita. ”Jokaista en voi edes nimeltä mainita tässä, sillä kaikki eivät ole kokonaan ulkona kaapista. Somessa kiittelemme apua antaneita tyyppejä usein heidän nettinimillään.”

queerwebcomic.com
Artikkelikuvan piirtäjä: Sara Valta
Logo: Maiju Juntunen

LISÄÄ SISÄLTÖJÄ