Alerta! Alerta! – pikakatsaus Euroopan kamppailusta äärioikeistoa vastaan

Sisältövaroitukset: Äärioikeisto kokonaisuudessaan, tappouhkauksen mainitseminen, doxauksen mainitseminen

Luettuasi tämän teoksen saatat huomata olevasi itsekin antifasisti

Patrick Strickland on teksasilainen toimittaja, joka työskentelee tuottajana Al Jazeeran englanninkielisellä uutissivustolla. Alerta! Alerta! on hänen esikoisteoksensa, jossa Strickland matkustaa ympäri Eurooppaa luoden napakan pikakatsauksen kokonaisen mantereen kamppailusta äärioikeistoa vastaan.

Alerta! Alerta! käy läpi Saksan, Kreikan, Slovakian, Italian ja Kroatian poliittiset tilanteet, minkä lisäksi teoksessa haastatellaan paikallisia antifasisteja sekä selostetaan käsittelyssä olevien maiden fasistista historiaa ja nykyhetkeä.

Strickland tekee heti alussa selväksi, että teos ei ole akateeminen, konklusiivinen tai historiallinen tutkimus. Alerta! Alerta! on journalistinen ponnistus, joka keskittyy ihmistarinoihin ja pikakuvauksiin. Tämä toimii kontekstissa, jossa yritetään luoda melko kattava mutta ytimekäs kuvaus Euroopan poliittisesta tilanteesta ilman, että lukijan tarvitsee olla politiikkaan erityisen perehtynyt.

Eläkeikäinen Irmela Mensah-Schramm. Hän on 80-luvulta lähtien poistanut, sotkenut tai repinyt yli 100 000 äärioikeistolaista tarraa ja julistetta julkisista tiloista. Ulos lähtiessään hän kantaa aina mukanaan raaputinta ja kynsilakanpoistoainetta.

Arjen antifasismia ja stereotypioiden purkamista

Alerta! Alerta! onnistuu purkamaan stereotypiaa, jossa antifasistit olisivat nuoria miehiä etsimässä tappelua järjettömässä väkivallan himossa. Haastateltaviin antifasisteihin kuuluu muun muassa saksalainen, jo eläkeikäinen Irmela Mensah-Schramm. Hän on 80-luvulta lähtien poistanut, sotkenut tai repinyt yli 100 000 äärioikeistolaista tarraa ja julistetta julkisista tiloista. Ulos lähtiessään hän kantaa aina mukanaan raaputinta ja kynsilakanpoistoainetta, ja jättää vihapuheiden tilalle punaisia sydämiä. Saksan oikeuslaitos on palkinnut tämän sakkorangaistuksella vandalismista, mutta Mensah-Schramm on vannonut, ettei ikinä tule maksamaan sitä.

Slovakiassa taas eläkeläismies Ján Benčík doxaa (etsii henkilötietoja ja julkaisee ne netissä) fasisteja blogissaan; hän kerää kuvakaappauksia äärioikeistolaisten somepostauksista ja liittää mukaan henkilökohtaisia tietoja. Joukossa on Slovakian äärioikeistopuolue Kotleban jäseniä. Kroatiassa 35-vuotias IT-työläinen Lovro Krnić keskittyy paljastamaan äärioikeiston levittämiä valeuutisia ja propagandaa.

Strickland avaa teoksessaan hienosti, mistä fasismi syntyy, miten se nivoutuu yhteen kapitalismin kanssa ja miten voidaan ennaltaehkäistä nuorten radikalisoituminen. Epävarmat prekaarit työolot ja historian unohtuminen mahdollistavat nuorten eksymisen äärioikeistoon. Silloin voidaan janota totalitaristista hallintoa, missä epävarmuus omasta paikasta yhteiskunnasta katoaa tyystin oman sananvapauden myötä.

Epävarmat prekaarit työolot ja historian unohtuminen mahdollistavat nuorten eksymisen äärioikeistoon.

Kirja lupaa nopeita kuvauksia tarjoten niitä. Tämän takia en voi valittaa siitä, että haastattelut eivät ole pitkiä tai että mukana on vain viiden maan hieman syvempi tarkastelu. Maat on kuitenkin valittu hyvin.

Saksassa, Italiassa ja Kreikassa on tunnetusti vahvaa fasisista liikehdintää, johon on reagoitava. Pohjoiseurooppalaiselle lukijalle mielenkiintoisinta on kuitenkin Slovakian ja Kroatian mukanaolo, sillä maiden olemassaolo ja historia ovat pakostakin enemmän hämärän peitossa. On hyvin tärkeää hahmottaa kamppailun olevan läsnä ja käsinkosketeltava myös hieman vieraammissa valtioissa – vieläpä, kun ne ovat geopoliittisesti lähempänä kuin esimerkiksi Yhdysvallat.

Toiveikas kirja ahdistavasta aiheesta

Alerta! Alerta!:n lukeminen innostaa ja saa toivon kuplimaan, vaikka äärioikeiston nousua, väkivaltaa ja tappouhkauksia kuvaillaan tarkasti ja huolta nostattaen. Kyynisyys laskee, kun tietää mitä kaikkea tehdään jatkuvasti joka puolella Eurooppaa fasismia vastaan.

Suosittelen kirjaa tietysti antifasisteille, jotta liikkeen monimuotoinen kokonaiskuva hahmottuu entistä paremmin. Sitäkin enemmän suosittelen kirjaa kaikille niille, joille antifasistinen toiminta ei ole vielä tuttua.

Ihmiset ovat omistautuneita, keksivät luovasti itselleen sopivimpia tapoja taistella ja pitävät samaan aikaan yhtä sekä huolta toisistaan. Antifasisteja on jokaisessa sukupolvessa ja kaikissa elämäntilanteissa. Stricklandin ottamat henkilökuvat haastatteluiden yhteydessä luovat lisää inhimillisyyttä ja toimivat mustavalkoisina hyvin yhdessä kirjan visuaalisen ilmeen kanssa, joka on varsin miellyttävä.

Suosittelen kirjaa tietysti antifasisteille, jotta liikkeen monimuotoinen kokonaiskuva hahmottuu entistä paremmin. Sitäkin enemmän suosittelen kirjaa kaikille niille, joille antifasistinen toiminta ei vielä ole niin tuttua, tai siihen liittyy haitallisia mielikuvia päättömästä väkivallasta ja silkasta konfliktihakuisuudesta. Saatuasi enemmän tietoa voit huomata olevasi itsekin antifasisti.

4/5

Alerta! Alerta! Snapshots of Europe’s Anti-Fascist Struggle

Patrick Strickland
AKPress Marraskuu 2018

LISÄÄ SISÄLTÖJÄ