“Äänestäkää Honningbarnaa!”

Honningbarna on viisihenkinen Norjan Kristiansandista kotoisin oleva punkbändi, jonka kappaleet lauletaan kotiseudun murteella. Suosittuun kokoonpanoon kuuluvat laulaja-sellisti Edvard Valberg, basisti Lars Emmelthun, kitaristit Christoffer Trædal ja Fredrik Justnes sekä rumpali Nils Nilsen.

Lauraja Edvard kuvailee Honninbarnan syntytarinaa kliseiseksi:

– Viisi 17-vuotiasta jätkää haluaa soittaa nopeaa ja kovaäänistä musiikkia. Sillä on saavutettu hyviä ja huonoja asioita, mutta se on ollut sen arvoista.

Honningbarna perustettiin vuonna 2009. Kokoonpano on tämän jälkeen muuttunut pari kertaa, mutta kantaaottavat sanoitukset ovat edelleen läsnä.

Onko se alkuaikojen ”teinikapinallisuus”, yhteiskunnallinen kannanotto, vielä mukana musiikissanne?

– Teinikapinallisuus on muuttunut nuorten aikuisten kapinaksi. Me elämme tylsässä, myrkyllisessä ja kaoottisessa maailmassa, ja sitä vastaan on tärkeä kapinoida. Nuorempina meillä saattoi olla vähemmän suhteellisuudentajua, eli sen kapinan suuntaaminen oli vaikeampaa. Se on edelleen läsnä, nykyään ehkä vain tiedämme mihin sen suunnata.

Äärioikeiston suosio on noussut tasaiseen tahtiin ympäri Eurooppaa. Minkälainen poliittinen ilmapiiri Norjassa on tällä hetkellä?

– Aika samankaltainen kuin muuallakin Euroopassa. Semifasistiset ääliöt päättää agendan ja retoriikan samalla kun heikot sosiaalidemokraatit seuraavat heidän myrkkyänsä. Jos puoluepolitiikka olisi voinut pelastaa maailman, se olisi tehnyt sen jo. Äänestäkää Honningbarnaa!

Mistä löydät inspiraatiota lyyrikoihin?

– Mistä tahansa. Vaikka kirjoitankin lyriikat, minusta tuntuu siltä että olen enemmänkin sihteeri. Biisiemme sanat koostuvat asioista, jotka tuntuvat meille tärkeiltä ja joista me juttelemme. Inspiraatio tulee usein ideoista, jotka liittyvät vapauteen, solidaarisuuteen, kaaokseen ja tulevaan, jota emme tiedä.

Tulevatko ideat musiikkivideoihinne bändin sisältä vai saatteko niihin ulkopuolista perspektiiviä?

– Tuntuu aina vähän epämukavalta mennä mukavuusalueen, eli musiikin, ulkopuolelle. Me ei oikeastaan tiedetä mitä vittua me puuhaillaan, joten me improvisoimme. Yritämme löytää ihmisiä, jotka jakavat samantyylisiä ajatustapoja, ja pidämme ideariihiä kunnes löydämme jotain hyvää. Sitten toteutamme idean, emmekä vielä silloinkaan oikein tiedä mitä me puuhaillaan.

Honningbarna julkaisi hiljattain kolmiosaisen komediasarjan YouTubessa, niin sanotun mockumentaryn, jossa bändin jäsenet näyttelevät yhdessä koomikoiden Fizz ja Lozza kanssa. Sarjassa bändi yrittää löytää täydellisen soundin valloittaakseen maailmanmarkkinat.

Miten No way Norway -komediasarja sai alkunsa? 

– Koomikot, joiden kanssa teimme sen, ovat ihan helvetin hauskoja. Me kysyimme heiltä, haluaisivatko he tehdä kanssamme mockumentaryn ja he vastasivat myöntävästi. Se oikeastaan vain tapahtui.

Sekä Suomi että Norja ovat tunnettuja metallimusiikistaan, mutta mitä Norjan punkskenelle kuuluu?

– En rehellisesti oikein tiedä. Se on todennäköisesti aika kuollut. Tai ainakin halvaantunut.

Honninbarna aloitti eilen Suomen-kiertueen, jolla se kulkee kotimaisen Huoran kanssa. Tämä ei kuitenkaan ole viisikon ensimmäinen eikä toinenkaan kerta armaassa kotimaassamme.

– Paras keikkamuistomme Suomesta on se, kun suunnittelimme yhden jätkän salamurhaamista. Hän nukkui samassa tilassa kanssamme ja kuorsasi ihan ABSURDIN kovaa. Siis ihan huutovolyymillä. Te ette tajua, miten lähellä olimme tappaa hänet. Vihaamme edelleen sitä miestä.

Ja klassinen kysymys: mitä tämä vuosi tuo tullessaan?

– Valloitamme maailman.

Onko teillä terkkuja tai viimeisiä sanoja suomalaisille faneillenne?

– Tulkaa keikoillemme, jooko pliis. Me räjäytämme tajuntanne.

Teksti: Jenna Hokkanen
Kuvat: Fullsteam